maandag 27 november 2017

Kerststinksokken

Vandaag is niet echt een goede dag om kerstverhalen voor te lezen: de wind waait door de bomen en het regent. Daarbij is het een week voor Sinterklaas, dus kinderen hebben wel iets anders aan hun hoofd. Twee verhalen van drie minuten is me gevraagd en het mag ook grappig.
Ik besluit mijn Kersthert mee te nemen in de verpakking waarin hij de elf andere maanden van het jaar op december wacht. 'Als ik die nou met de kinderen uitpak', had ik bedacht, 'dan komen ze wel in de stemming.' Mijn hert is kant en klaar versierd en van lampjes voorzien, stekker in het stopcontact en het is Kerst. Ik heb bovendien mijn meest goudglimmende kledingstuk aangetrokken, het kerstvoorlezen kan wat mij betreft beginnen.

Ik ben wat aan de late kant dus ik haast mij in Gulpen met mijn niet stormbestendige hert van de auto naar de studio van omroep Krijtland. 
Niet lang na mij arriveren de kinderen. Het zijn er elf, ze komen van beide scholen aan de overkant van de straat en ze zijn iets ouder dan ik had verwacht. 'Hier zijn de filmsterren', roept er één nog voordat ze binnen zijn. 
We praten wat terwijl camera's en microfoons in stelling worden gebracht en tegen de tijd dat mijn microfoontje aangebracht is zijn het hert, de kinderen en ik er helemaal klaar voor. 

Als voorgerecht lees ik voor uit Robin en God. Jammer genoeg duurt dat fragment te lang voor het drie minuten format, maar wat een voorleesfeest. Daarna hebben we allemaal het Kerstverhaal weer goed genoeg in ons hoofd om Geen Stille nacht te kunnen volgen. En tenslotte een dialect prentenboek over de kerstboom. Dat levert nog een interessant gesprek over stinksokken op. Wie de ergste heeft. Er is er zelfs ééntje bij die aanbiedt om zijn schoenen uit te trekken als bewijs dat hij dat wint. Dat kan ik gelukkig verhinderen.
Terug met mijn hert bij de auto zie ik dat ik naast een parkeerautomaat geparkeerd sta. Oei! Perfecte dagen bestaan niet, vrees ik.Uitzending via Omroep Krijtland en RTV Maas en Mergelland 18 en 25 december.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten